A fotósok legtöbbje általában csak a sikerekről és a csodás, mesebeli képekről, s azok fantasztikus háttér történeteiről beszél. Csak a legjobb és leghatásosabb munkákat látjuk, s lebegtetik a szemünk előtt!

 

Nem is olyan meglepő, hiszen a mai rohanó élet és a 21. század szokásaiban elmerülve igyekszünk tényleg a legkiválóbb munkáinkkal megragadni a nagyérdemű, átlag, alig két másodperces figyelmét! A valóság azonban a kezdő fotósok számára teljesen más … Hibák. Dolgok, amik nem tetszenek. Olyan tényezők, melyek hatásai a kedvünket szegi.Sok minden lehet. Technikai gondok, kompozíciós tévedések, felszerelés hiányossága, vagy csak egy szimplán “rossz időben-rossz helyen” nap. Ha most egy olyan blogot kerestél, amely brilliáns képekkel teletűzdelt izgalmas bejegyzés,akkor itt és most állj meg és lapozz! Beletekerek most egy kicsit az időbe – sajnos előre nem tudok- visszafelé… Olyan képeket fogok most megosztani veletek, melyekről soha nem gondoltam, hogy napvilágot látnak, amiket soha nem rakosgattam ki, vagy olyanokat, amiket kemény kritika ért és én abból tanultam. Persze a legtöbben az ilyen képeiket mélyen elássák valahol a háttértároló legalján, hogy véletlenűl se kerüljenek ki, én viszont most bevállalom… Nem szándékom megvitatni az 500 -as szabályt és az ‘aranymetszés’ elméletét és nem is szeretnék itt most szemináriumot tartani, sok szünettel, kávéval és fontoskodó arccal… Egy szó, mint száz: a kudarcok mindig a pozitív fejlődés alap pillérei!

 

Nézzünk akkor néhány tippet és szakaszt az elmúlt öt évből!

 

1. Íme az egyik legelső általam megosztott kép.Sok sebből vérzik, de akkor úgy gondoltam, majdnem tökéletes.

2. Nagyon sokszor elkövettem azt a hibát, hogy olcsóbb cuccokat vásároltam, sajnáltam a pénzt, vagy csak szimplán nem volt annyim plusszba.Az első ilyen baklövésem egy noname távkioldó volt, mely a harmadik éjszakai fotózásnál a nagy páratartalom miatt el kezdett rozsdásodni belül.Egy héttel később már nem tudtam használni.
3. Rengeteg olyan helyi túrám volt, ahol nem születtek ‘épkézláb’ képek.Akkoriban ez rettenetesen frusztrált!Néhányszor az is előfordult, hogy elvesztek a túra képei.Semmi gond, újabb ok, hogy kiruccanjunk!
4. Egy ismerősöm javaslatára vettem egy teleobjektívet, mondván, nekem is olyan szuper képeim lesznek.Az első elkészített képek után az ismerősöm bölcsen summázta: nem vehettem volna ennél rosszabb objektívet! Járjunk utána, olvassunk teszteket mielőtt vásárolunk!
5. Soha ne felejtsük a gépet JPG formátumú rögzítés módban, akár az otthoni albumba fotózott a “gyerek új szokásai” jelenetek után is mindig ellenőrizzük!Ne hagyjuk az expozíció kompenzációt plusszba, vagy minuszba!Mert ha éjszaka fotózunk, az expokompenzáció igen morbid meglepetéseket is tartogathat!
6. Bármilyen erős, márkás és fullos az állvány, a szélben a teleobjektív a kamerával, olyan lesz mint óceánon a vitorlás!Sok képem vesztettem el emiatt …
7. Szenzorkosz és a koszos filter.Minden túra előtt érdemes megtisztítani a felszerelést, hogy ne érjenek kellemetlen meglepetések!
8. Soha ne adjunk ingyen képet, vagy áron alul a munkáink!Egyszer vezettek meg családi okokra hivatkozva.Nem!Nincs ingyen fotózás!
9. Éjszakai fotózás után állítsuk vissza az ISO értéket!Kellemetlen pillanatokat tudunk így megspórolni a monitor előtt!
10. A kezdet kezdetén megpróbáltam mindent, madarak, esküvő, táj, város, gyerekek … Nagyon felhígította a portfolióm!Probáljunk meg koncentrálni azokra a témákra, melyekben tényleg otthonosan érezzük magunk!Talán ez volt a legnagyobb hiba az elején, hiszen mindent akartam, mindenben a legjobbat. Sajnos rá kellett döbbennem, ez szimplán nem működik …