Analóg

Az analóg színharmónia színek olyan csoportja, amely közvetlenül egymás mellett helyezkedik el a színkeréken.

Ez a színcsoport korlátozott kiterjedésű, mindössze két színre redukálható,de akár tovább terjeszthetjük a teljes színkerék felére. Itt viszont érdemes megjegyezni, hogy ezen a ponton – színkerék fele – vagy azon túl elveszíti identitását.

Javasolt a színkör egy negyedéből, maximum 90 fokos tartományából választanunk színezeteket. Ebben kiterjesztésben nem lesz túl nagy a színezetkontraszt. Ez a típus a kellemes és nyugodt harmóniák alapja lehet. Összegezve az analóg színharmónia rokonszínekből áll, ezért egy karakteres, de viszonylag nem túl kontrasztos színvilágot kapunk. A színskálán egymáshoz közelálló színezeteket “suttogóknak” is szokták nevezni, mivel csendes harmóniát, nyugalmat árasztanak. Velük ellentétben a “kiabálók”, például a komplementer színharmónia, hatalmas érzéki ingerléssel, óriási kontrasztot árasztanak.

Ha lemaradtál volna a színelmélet előző részeiről, akkor itt megtálálod őket. Ha szeretnéd megtanulni, hogyan alkalmazd ezt a módszert képeiden a gyakorlatban, akkor itt akár online is tanulhatsz!