Hogyan keltsük bemozdulás hatását Photosopban?

 

Egyszerűbb, mint gondolnánk! Először is szükségünk lesz egy olyan képre, amin erős perspektivikus hatás van, úgynevezett vezető vonalak erősen tartanak a kép egy adott pontja felé (vagy körülölelik azt).  Ez a hatás tehát elsősorban alagutas képeknek , olyan utas képeknek áll jól, ahol maga az út belevezeti a szemet a tájba, vagy a témára.

 

  1. Ha kiválaszottuk  a képünket, az alapvető korrekciók után (vágás, színegyensúly, zavaró képi elemek eltávolítása) készítsünk róla egy réteg másolatot.
  2. Menjünk  a Szűrő/Életlenítés/Sugaras életlenítés (Filter/Unblur/Radial Blur) menüpontba.
  3. Állítsuk be az értéket először találomra, amihez a mutatott vázlat ad némi támpontot. Én itt pl 70-est választottam, de nyugodtan kisérletezzünk!
  4. Életlenítési módszernek válasszuk ki a Nagyítást, vagy ha el akarjuk tekerni a képet adott pont körül, akkor a pörgetést. Ez a cikk alján lévő eredményt adja.
  5. Minőséget állítsuk a legjobbra, így tovább fog tartani, de szebb lesz az eredmény.
  6. A középpontot szintén lőjük be úgy, hogy nagyságrendileg oda essen, ahová a vezető vonalak tartanak, tehát a témánkra, amit később majd kivonunk a szűrő hatása alól.
  7. Ha picit túlhúzzuk, semmi gond, vagy visszavonjuk és lejjebb állítjuk a mértékét az előző művelet közben, vagy az alkalmazott réteg fedettségét (Opacity) csökkentjük a kívánt hatás eléréséig.
  8. Ha ezzel megvagyunk, adjunk a rétegünkhöz egy rétegmaszkot.
  9. Válasszuk az Ecset eszközt (B), és egy nagy, lágy szélű ecsettel,  fekete színnel fessünk rá a maszkra ott, ahol nem szeretnénk érvényesíteni a hatást. Ha elrontjuk, nyugodtan fessük vissza fehérrel a rontás helyén, vagy csak Ctrl+Z-vel vonjuk vissza az utolsó lépést.

Bontsunk pezsgőt, kész vagyunk!  😉

 

További tippekért kövess minket az elérhető közösségi csatornákon, jó lesz neked!