A képek keresőoptimalizálása napjainkban már elengedhetetlen ahhoz, hogy weboldalunk jól szerepeljen a google keresőben. A világhálón megjelenő tartalom jelenős hányadát teszik ki a képek, ezért fontos, hogy különös figyelemben részesítsük őket.

Üdvözöllek! Demeter Miklós – SEO Szakember vagyok a Light & Magic Academy stratégiai partnere a keresőoptimalizálás területén.

 

Milyen általános szabályai vannak a képek keresőoptimalizálásának?

 

 • Tartalmad kialakításakor ha csak lehet, mindenképp használj képeket!
 • Ha képeket használsz, ne a google trend legyen a fő szabály a fejedben – miszerint mennyi legyen a szöveg /  kép arány oldalanként.
 • A képek azért kellenek, mert segítik a tartalom megértését.

Milyen képeket használjak?

 • Elsősorban saját képek alkalmazása javasolt, mellyel nem lesz „egy a tucatból” hatása a weboldaladnak, közösségi média profilod stb.

A képek elkészítéséhez szükséges eszköztár ma már rendkívül széles skálán mozog és szinte minden háztartásban elérhető valamilyen berendezés.  A fotókat magad is elkészítheted akár egy okos telefonnal, azonban, ha fontosnak tartod az egyedi és minőségi megjelenést, akkor válassz profi fotóst a feladathoz.

 • Ingyenes képeket is használhatsz, melyekkel rendkívül gyorsan tudsz összerakni és elindítani egy weboldalt, ilyenkor célszerű azért forrásként megjelölni a felhasznált kép elérhetőségét.
 • Fizetős képeket is használhatsz, melyekkel szintén gyorsan indíthatod az oldalad, de a kezdeti költségek növekedése mellett. Az ilyen képek rendszerint minőségileg szebbek és nagyobb választékban megtalálhatóak.

Utómunkálatok:

Fontos megemlíteni, hogy a minőségi képek ugyan kedveltebbek a látogatók számára, de a minőség sokszor nagyobb fájl méretet eredményez.

A nagyobb méretű képeket kisebbre kell átkonvertálni, hogy az oldal betöltését ne lassítsa, mert emiatt is hátrányba kerülhetünk a keresőben.

Wordperss tartalomkezelő rendszer esetén javasolt a wp-rocket plugin telepítése, mely erre a problémára lett kialakítva.

A minőségi képek létrehozásához elengedhetetlen ezek miatt jó néhány utómunkálat – retusálás, átméretezés, stb melyek komoly szakértelmet igényelnek.

A Light & Magic Academy  ezeket a kihívásokat tűzte zászlajára. Workshop anyagjaikból te is könnyedén megtanulhatod ezeket a folyamatokat, de ha nincs rá időd vagy türelmed nagy szakértelmüket igénybe is veheted, hogy profi képekkel jelenhess meg a világhálón.

Milyen technikai beállításokra figyelj oda a képek keresőoptimalizálásakor?

 • Kép fájl átnevezése – a kép, a fényképezőgép által kap egy fájl nevet automatikusan pl. DSCN1341.jpg ….ennek az átnevezése szükséges (beszédes elnevezés, ne használj ékezet és szóközt – helyette kötőjelet alkalmazz! )
 • Kép címe – kép kereső használata esetén jobb találat érhető el azáltal, ha a kép címét megadod.
 • Kép felirat – a tartalom érthetőbbé tételének célja határozza meg, hogy teszünk e feliratot a kép alá – ezt látja a kereső is ezért segíti a kép keresőoptimalizálásának folyamatait. Ha a képen a felirat photoshoppolt  – nem látja a keresőrobot – ezért seo-ra nincs de a marketingre hatása van – a tartalom megértést is segítheti.
 • Kép alternatív szöveg – HTML leíró nyelvben (melyben a weboldal megjeleníti a tartalmat) – kötelező elem a képek alkalmazásakor az alternatív szöveg használata.Elsősorban a google és más böngészők is az alternatív szövegben leírt kifejezés alapján tudja azonosítani, hogy mi van a képen – ezért célszerű egy frappáns összefoglaló elnevezés – mely releváns a kép tartalmával.Nem mindig kell, hogy az oldal kulcsszavát tartalmazza.Kép betöltési probléma esetén jelenik meg ez a szöveg illetve látássérült felhasználó esetén ezt olvassa fel neki egy speciális program.
 • Kép title (Azaz a kép címe) – nem azonos a fent beállítható címmel, mely nem jelenik meg sehol – csak a keresőmotor látja.A wordpress tartalomkezelő rendszer mellyel gyerekjáték a weboldal készítés és a képek kezelése például nem támogatja a kép title beállítását.Emiatt a szerkesztőben kell hozzáírni a forráskódhoz a kép paramétereihez ezt a sort – title = „kép címét ide írjuk”  majd mentés.Ezután az egeret, ha a kép fölé visszük, akkor egy felugró szövegdobozban megjelenik az általunk megadott title.

 

Összefoglalva, amiket beállíthatsz a képek keresőoptimalizálásakor az a fájl név, a cím, az alt szöveg, és a title – legyen beszédes, ha lehet, tartalmazza a kulcsszót (de ne ragaszkodj ehhez mindenképp) – fő szempont a látogató tartalommal kapcsolatos könnyebb megértése legyen!!!!

További technikai lehetőség a képek keresőoptimalizálásakor egy komplexebb dolog – ez nem más mint a pinterest használata.

A pinterest egy közösségi portál, melyen keresztül a képeinket táblákba gyűjtetjük (kicsit hasonlít a kategóriákhoz) és a képünket megjelenítő oldal linkjével együtt menthetjük.

Ezeket a képeket a pinterest közösségen belül megoszthatják a tagok és elmenthetik saját táblákba rendezve – itt a felhasználók gyakorlatilag a képeinket könyvjelzőnek használják – így találnak vissza a megjelenített tartalmunkhoz.

Ezeket a táblákat a google is indexeli ezért a képtalálatok révén is jelentős érdeklődő forgalmat generálhatunk általa, nem mellesleg passzív módon – mivel csak egyszer kell dolgoznunk vele.

Sok sikert kívánok a képek keresőoptimalizálásához!

Demeter Miklós