Nemrégiben feltettem egy kérdést, 3 nagyobb fotós csoportban a Facebookon (Sony Mirrorless Planet HUNGARY; Fotós Klub, kezdő-, haladó- és profi FOTÓSOKNAK; Jancsó Gergely fotós csoport), ily módon kb. 8700 emberhez eljuttatva kérdésemet. Felvetésem célja az volt, hogy felmérjem, milyen arányban használja a hazai közösség a Capture 1, Adobe Lightroom és Photoshop szoftvereket.  Ennek eredményeit szeretném összefoglalni ebben a cikkben. 

A kérdés a következő volt:

Régóta furdal a kíváncsiság, ki milyen retus szoftvert használ?

Opcióknak megadtam:

  • Csak Lightroom
  • Csak Photoshop
  • Csak Capture1
  • Lr + Ps
  • Ps + C1
  • Egyéb ingyenes
  • Egyéb fizetős

Az egyéb opciót azért adtam meg, hogy elejét vegyem a millió válaszlehetőségnek, hiszen engem a Capture1-Lightroom-Photoshop arányok érdekeltek, de mivel a kérdés után a facebook tagok maguk is adhatnak meg választ, így érkezett is bőven. Mivel még ekkora mintavétel is kicsinek számít, hogy pl. egy GIMP vagy egyéb program %-s arányát vizsgáljuk, ezeket összegeztem, és készítettem egy olyan összesítést is, ahol a 3 fő szoftver mellett ezek szummája is részét képezi a diagramnak. A cikkben szereplő egyéb ábrák viszont az ‘Egyéb’ válaszoktól tisztítottak, azaz az első 5 választ adókat tekintettem 100%-nak.

Megjegyzés: maga a kérdés nem volt tökéletes, helyesen úgy hangzott volna, ki milyen képszerkesztő és/vagy retusszoftvert használ. Válaszadós facebook felmérésnél azonban nem lehet utólag szerkeszteni, így maradt, és kommentben pontosítottam, amint e hibára jóindulatúan rávilágítottak még a kérdés felvetése utáni órában. A válaszopcióknak köszönhetően azért azt gondolom érthető volt mit szeretnék. Lehet egyszer majd szánok egy (ennél rövidebb 🙂 ) blogcikket a Képszerkesztés Vs. Retus témának is, mert olykor elég halvány a határvonal, de tény, hogy a két véglet azért megkülönböztethető.

 

A kutatás eredménye

Nem is nagyon rabolnám az idődet, kezdjük tehát az eredménnyel, majd kicsit alább ki is elemzem a látottakat. Az egyszerűség kedvéért diagramokat mutatok, akiket a pontos számok érdekelnek a cikk alján megtalálja őket, de a legtöbb olvasót ezzel csak elveszíteném 🙂 a 3 csoportot külön is elemzem, majd az összesítésnél elmélyedünk a témában. Itt ragadom meg az alkalmat, hogy megköszönjem az adminoknak, hogy engedélyezték a kérdés feltevését.

Tagok száma: kb. 3000

Válasz: 192

Arányaiban a legtöbb válasz innen érkezett, talán azért mert ebben a csoportban vagyok a leginkább aktív. Ami ennél is érdekesebb, és kiváncsi voltam a mértékére, hogy azáltal, hogy a Capture 1 jelentős kedvezménnyel vásárolható meg Sony tulajdonoknak, ezért valóban többen használják, mint az összesítésben (14,3% a 9,5-el szemben). Vélhetően Fujival is hasonló a helyzet, PhaseOne-ról nem is beszélve, de abból nem sok van az országban, így ez inkább mélyinterjúval lehetne kutatható.

Tagok száma: kb. 2700

Válasz: 148

Gergely csoportja is elég aktív volt, és nála is megfigyelhető egy jelentős eltérés az összesítéshez képest: méghozzá kevesebb Capture1 és csak Lightroom felhasználója van, és arányaiban nagyon magas nála a csak Photoshopot használók köre. Ez vélhetően annak is köszönhető, hogy Ps oktató videókat is értékesít elsősorban épületfotós felhasználásra, és ennek hatása erősen érződik a csoport összetételén is.

Tagok száma: kb. 2900

Válasz: 105

Ezen csoport nem mutat kiugró eltérést az összesítéshez képest, némileg több a Lightroom felhasználó és kevesebb a Capture1 user, de elég jól reprezentálja a fotósok társadalmát szegmentációktól mentesen.

A kutatás elemzése

A fotósok körében használt szoftverek közül a legnagyobb arányban egyértelműen a Photoshop áll. Az alábbi kördiagramok mutatják, hogy az adott szoftvert, önállóan vagy a másik kettő valamelyikével kombinálva a fotósok hány százaléka használja. Természetesen ahány fotós, annyi stílus, így nem lehet azt mondani, hogy egyik vagy másik kombináció lenne helyes, azonban a leghatékonyabb workflowt biztosan a Lr+Ps vagy C1+Ps kombinációval érhetjük el. A csak Photoshop sem megoldás ugyanis, mert a katalogizálás, virtuális másolatok és a gyors szinkron lehetőségének hiánya miatt rengeteg időt és tárhelyet fogunk veszíteni.

 

%

Capture 1

%

Lightroom

%

Photoshop

Capture One

Még mindig relatíve alacsony a piaci részesedése, pedig jelentős előnyökkel, és alig néhány hátránnyal rendelkezik a Lightroomhoz képest. Ezek elsősorban a hozzá való sablonok szűkebb köre és az ára (mind a C1 , mind a sablonok tekintetében). Maga a szoftver nem megfizethetetlen, és a Lightroomot ki tudja váltani,  de ha figyeIembe vesszük, hogy a Photoshop funkciói sokunknak elengedhetetlenek, és a Creative Cloud előfizetéssel váltás esetén feleslegesen fizetünk a Lightroomért is.

Igazából mi szeretjük, egyrészt a piaci versenynek az ügyfelek, azaz mi fotósok csak nyertesei vagyunk, másrészt bár jók (és talán nem túlzás, de megkerülhetetlenek is) az Adobe szoftverek, azért lenne mit fejleszteni és optimalizálni rajtuk, különös tekintettel a RAW-konverzióra és a sebesség terén. Összességében kiváló szoftver, jó továbblépési lehetőség a Lightroomról, de nem gondolom, hogy érdemes ezzel kezdeni, mert a kezeléséhez már jó tisztában lenni azokkal az elvekkel, ami a Lr-ban kiválóan elsajátítható. Profiknak azonban erősen ajánlott, a már említett RAW-konverzió és tethering lehetőségek okán.

Ár: 24-29 EUR/ hó, vagy 220EUR/év. Sablonokkal együtt előfizetés nélkül 500EUR-t is el tudunk rá költeni.

Fuji, Sony felhasználóknak: 11-18EUR/hó, vagy 110EUR/év. 300EUR a fenti 500EUR-s csomag.

Adobe Lightroom

Bár nagy arányban használja a hazai közönség is, meggyőződésem, hogy messze a benne lévő potenciál alatt van a kihasználtsága (a benne rejlő lehetőségek tekintetében. Ez abból fakad, hogy egy átlagos szintre autodidakta módon is elsajátítható, csak épp azok a finomságok maradnak el, amik segítségével több ezer munkaórát lehet vele megspórolni. Erről tehet a Youtube is, ahol leginkább a népszerű témákat, a gyors sikereket könnyű eladni, miközben a talán száraz, de biztos alapok kimaradnak, pedig ha nem is látványosak, de ezek biztosítják hosszú távon a hatékony munka alapjait. A másik hátráltató tényező viszont egyértelműen a házon belüli Photoshop, amit egyfajta sznobizmus leng be, egészen kezdők egy része is úgy veti rá magát a Lightroomot kihagyva, hogy az alap CameraRaw beállítások sem helyesek. Mondjuk erős érv a Photoshoppal kezdeni, csak mert a szomszéd Pistike is azzal csinált nagyobb cickókat Mariskának. Ja, nem.

Ár: az Adobe Creative Cloud fotósoknak szánt csomagja 12,7EUR/hó éves hűséggel, vagy 151Eur/év, a Lightroom és Photoshopot is tartalmazza, 20Gb felhőtárhely mellett.

Adobe Photoshop

Nagy arányban használják önállóan, és a Lightroom vagy Capture1-al együtt is. Ebből a szempontból még mindig megkerülhetetlen szoftver, a tartalomérzékeny kitöltés, speciális szűrők, rétegkezelés, és számos jó nevű plugin miatt tartja iparági vezető szerepét. Számomra meglepően magas az önálló használat aránya, mert évi több 10e kép exponálása mellett megfelelő katalogizálás nélkül, csak könyvtárszerkezet segítségével kínszenvedés egy-egy kép megtalálása, a szűrhetőség kiemelten fontos, és a virtuális másolatok segítségével pedig rengeteg tárhelyet takaríthatunk meg. Így aztán én profi munkafolyamatot nagyon nehezen tudok elképzelni anélkül , hogy valaki Lightroomot vagy a Capture1-t is igénybe venne. Ha valaki csak retusőrként dolgozik, az persze megint más tészta, de fotósként csak Photoshopot használni óriási kihagyott ziccer.

Ár: az Adobe Creative Cloud fotósoknak szánt csomagja 12,7EUR/hó éves hűséggel, vagy 151Eur/év, a Lightroom és Photoshopot is tartalmazza 20Gb felhőtárhely mellett.

Adathalmaz, ami alapján dolgoztam

Ha még mindig itt vagy, akkor valószínűleg szereted a számokat. Ahogy ígértem itt a táblázat ami alapján a diagramokat létrehoztam.

A számadatok, amik alapján a diagramok készültek:

Sony M (3010)Jancsó G. (2702)Haladó (2895)Összesen:
csak C1101314
csak LR27131555
csak PS28311372
LR és PS948760241
C1 és PS157325
egyéb Free/Pro1891138
Összesen:192148105445

A borítókép szabad felhasználású, ez pedig egy link a szerzőhöz.

A Lr és Ps logók az Adobe, a C1 logó a Phase One védjegyei.

 

A számadatok, amik alapján az előző táblázat egyéb Free/Pro sora kialakult:

Sony M (3010)Jancsó G. (2702)Haladó (2895)Összesen:
egyéb ingyenes53614
egyéb fizetős3137
DXO415
Affintiy2114
RAWTherapee11
ACDSee+Ps112
Darktable11
On111
Gimp33
Összesen:1891138

 

A következő cikkben

részletesen elemzem, hogyan épül fel a hatékony munkafolyamat, hogyan kombináljuk a fent részletezett szoftvereket, úgy hogy biztosan kiaknázzuk a bennük rejlő lehetőségeket. Amennyiben még nem vagy birtokában, érdemes valamelyik  tanulmányunkat ingyenesen letöltened, mivel ez a cikksorozat ezen e-bookok tartalmát fejti ki 4 részen keresztül.

Kattints az alábbi képekre az elérésükhöz.