A komplementer fogalma

A komplementer szó jelentése, kompletté tévő, kiegészítő. Amikor két festékszínt összekeverve semleges szürkésfeketét kapunk, akkor komplementer színpárokról beszélünk.

Tehát a két szín komplementere egymásnak. Fizikai értelemben komplementernek tekinthetünk két színes fényt, ha a kettő keveredéséből fehér fény jön létre. A komplementer színek egymás ellentétei, de egyben igénylik is a másik jelenlétét. Egymás mellett van a legnagyobb világító erejük, összekeverve pedig szürkévé semlegesítik egymást. Gondoljunk csak a tűzre és a vízre! Ha leöntjük a lobogó tüzet vízzel, szürke hamut kapunk végül. Egy színnek mindig csak egy szín lehet a komplementere.

A színpárok a színkörben

Színkörben a színek mindig átlósan egymással szemben helyezkednek el. A színek telítettsége mindkét oldalon növelhető, illetve csökkenthető.

Komplementer színpárok:

sárga-lila

sárgásnarancs-kékeslila

narancs-kék

vörösesnarancs-kékeszöld

vörös-zöld

vöröseslila-sárgászöld

 

Minden komplementer színpárban megtalálhatjuk a három alapszínt: a vöröset, a sárgát és a kéket. Például ott van a sárgásnarancs, ami sárgából és narancsból áll (sárga és piros), vagy a másik oldalon a kékeslila, ami kékből és lilából tevődik össze, a lila pedig kékből és pirosból.

Tomka Anna time-lapse videója.

Komplementer színek használata

Ha komplementer színeket teszünk egy képen egymás mellé, azzal kontrasztosítunk, élénkítünk. Ennek ellenkezőjét is megtehetjük ezzel a színpárral, azaz tompithatjuk is a színeket. Ebben az esetben nem egymás mellé helyezzük ezeket a színpárokat, hanem egymásra “színezünk” velük. Nagyon jó példa erre a kissé felhős, kék égbolt, ahol a kék színt a vele komplementer narancssárgával tompithatjuk. Narancsot a kékre színezve veszít élénkségéből.

 

Tomka Anna time-lapse videója

Egy képen nem mindíg kell a legélénkebb, illetve a legtompább színeket használnunk. A harmónikus képi világ a célunk és a megfelelő árnyalatok létrehozása. Ehhez tudnunk kell más és más arányban keverni a színeket, vagy egymás mellé tenni őket. Ha tompább árnyalatokat szeretnénk, akkor az adott színünkhöz minnél többet kell a komplementeréből hozzáadnunk, ha viszont élénkebbet, akkor pedig minnél élénkebben kell a komplementert a szín mellé tenni. Ha esetleg lemaradtál volna a színelmélet bevezető részéről, itt olvashatsz róla!