A Saturation és Vibrance csúszkák viszonya nagyon sok tekintetben hasonlít a Contrast és a Clarity viszonyára. A Vibrance hatása sokkal finomabb és lényegesen jobban kontrolálhatóbb, mint a Saturation csúszka. Ezt nagyon könnyen megfigyelhetjük, ha egy képen összehasonlítjuk e két effektus hatásait.

Csupán annyit kell tennünk, hogy figyelemmel kísérjük az RGB értékek változásait a hisztogramunkon. A Kontraszthoz hasonlóan, amikor a Saturation-t jobbra csúsztatjuk, tehát növeljük az értékét, a színek a középtónusokban a hisztogram szélére, vagy azon kívűlre kerülnek. Viszont ugyanez a gyakorlat – a csúszka jobbra tolása – a Vibrance eszközzel jelentősen eltérő hatást fog mutatni! A Clarity -hez hasonlóan, a Vibrance értékének növelése csak a hisztogram középső területét érinti, azaz a középtónusokat. A képünkön láthatjuk, hogy a zöldek és kékek szaturációja jelentős mértékben megnövekedett. 

Valójában a Vibrance csúszkával növelhetjük azon színek telítettségét, melyek “némán”, szinte észrevétlenül helyezkednek el alkotásunk bármely részén,viszont a már telített színeket ez a változás nem érinti.Ismét egy kiváló opció bizonyos színek előtérbe helyezésére anélkül, hogy képünknek extra túltelítettséget adnánk! A Clarity és a Vibrance csúszkák használata és kombinációja egy rendkívül hatékony módszer a kontraszt és a színek növelésére és lényegesebben kifinomultabb, mint a Contrast és a Saturation.

Természetesen itt is meg kell jegyezni a mértékletesség fontosságát – ahogyan minden eszköz használatánál -itt sem szabad túlzásokba esnünk! Persze ezek az eszközök és ezek használata, s e rövid kis írás sokakban felvetheti a kérdést, hogy ugyan miért is lehet ez fontos egyáltalán a táj, vagy bármely más, egyéb képek kidolgozásánál? Erre a kérdésre a Színelmélet című blog bejegyzésben kaphattok választ!