Sigma 150-600mm f/5-6,3 DG OS HSM S

Rögtön az elején a Sigma 150-600mm f/5-6,3 DG OS HSM S  modell használatba vételekor instant meglepetés ért. Ez a modell az “S” jelzést – Sports változat – kapta és amikor a gyári tokból kivetettem, enyhén szólva is leesett az állam. Elsőre a mérete lepett meg ( legfőképpen a napellenző hatalmassága), aztán kézbe vételkor a súlya döbbentett meg! Első gondolatom a Sports kategória körül keringett, hiszen ezzel a súllyal a fotós munkánk aktív edzésbe csúszhat át. Lássuk megéri-e az edzést képi világ okán!

Első benyomások

Tekintélyt parancsoló tömege a külső borítás anyagából fakad. Ennél a modellnél az egyszerűbb és olcsóbb fém váz és kompozit műanyag borítás helyett itt a külső borítás is 100% fém! 

Az objektív hossza  napellenző nélkül 29 cm. A tömege pedig 2,85 kg, amihez hozzájön a fémből készült napellenző nem elhanyagolható, kb. 300 grammnyi súlya. Tehát a Sigma 150-600mm f/5-6,3 DG OS HSM S mindösszesen 3,2 kg-ot nyom! / Ugye értitek már a Sports kategóriát?!/

Nos, ezzel az ágyúval felszerelkezve indultam neki az őszi Zempléni Workshop helyszínbejárására, hogy a saját elképzeléseimnek megfelelő tájképeket készítsek. Ezúttal az volt az alap koncepció, mivel ezzel az optikával 600 mm gyújtótávolság is a rendelkezésemre áll, hogy egy kicsit másabb jellegű képeket fogok készíteni, mint ami tőlem megszokott. Így alakult ki bennem az a gondolat, hogy mi lenne, ha a teszt alatt egy önálló képsorozatot is létrehoznék?! Túra közben el is kereszteltem a sorozatot, mely az ‘Égbolt nélküli tájképek’ címet kapta.

Súly [gramm]

Sigma 150-600mm technikai paraméterei

Mielőtt végigszaladnánk a képeken, nézzük meg az objektív tulajdonságait!

A rendelkezésre álló gyújtótávolság  150 és 600 mm között változtatható. A közelpont  2,6 méter, s a nagyítási arány: 1:5. Az optikában  24 lencsetag található 16 csoportba rendezve, ezek közül két FLD (Fluorite Low Dispersion) és három SLD (Special Low Dispersion) lencsetag, melyek a színhibát hivatottak csökkenteni. 

A mélységélességet kilenc  lekerekített lamellából álló rekesszel tudjuk szabályozni. Az AF meghajtást az ultrahang frekvencián dolgozó HSM motor végzi el, amely csendes és nagyon gyors élességállítást nyújt.

Az objektív nagyon komoly időjárásálló szigeteléseket is kapott, így zordabb időben is használhatjuk. Második napon sikerült is egy esős napot kifogni, így ezt is tesztelhettem. A fotózás után a zoom tubusa vizes maradt, ezért áttörölgettem és kitolt zoom állásban hagytam teljesen megszáradni.

A frontlencse átmérője 105 mm-es. Véleményem szerint védőszűrő nem igazán indokolt, ha a méretes fém napellenzőt használjuk, mert teljesen lehetetlenné teszi a véletlen megkarcolódást, vagy a lencse ütődését. Objektív védő sapka gyárilag nincs hozzá, csak egy a fém napellenzőre húzható gyöngyvászon borítás. 

A hatalmas objektív tömeg miatt, az állványgyűrű talpán három furatot helyeztek el,  így könnyebb és nehezebb gépvázakkal is megtalálhatjuk a számunkra legmegfelelőbb felfogatást.

Használati tapasztalatok

A Sigma 150-600mm objektív igen robusztus. A bajonett csatlakozó körül méretes gumi csík található, tökéletes szigetelés az esetlegesen beszivárgó víz ellen. Azért azt mindenképpen meg kell jegyeznem, hogy az objektív nem vízálló!

Az objektív  3 cm szélességben bordázott zoomgyűrűt kapott, mely elfordítható éppen egy mozdulattal is, de nekem ez nem minden esetben sikerült. Ami nekem gondot okozott, hogy ha függőlegesen lefelé, vagy felfelé tartjuk az objektívet az ki és becsúszik. Egy – egy helyszín közti séta alkalmával ez mindig előfordult, mivel sokszor a géppel együtt kézben cipeltem … A gyűrű rögzítését a Lock kapcsolóval tudjuk megoldani, ami kiküszöböli ezt a problémát, egy idő után rááll az ember agya.

Az élességállító gyűrű közelebb helyezkedik el a vázhoz. A fókuszgyűrű kézi élességállításnál finoman és nagyon precízen dolgozott. A HSM fókuszrendszer miatt az automatikus élességállítás során nem fordul el a gyűrű, viszont bármikor utánállíthatunk.

A tubuson öt kapcsoló található:

 A zoomgyűrűhöz közel a zoom rögzítésére használható kapcsoló, amely a gyűrűn feltüntetett gyújtótávolságoknál ad rögzítési lehetőséget.

A gépvázhoz közelebb található a fókuszmód választó kapcsoló, autofókusz (AF),  kézi felülbírálás (MO), manuális fókusz (MF) opciókkal.

Alatta az élességállítás tartomány kapcsolót találjuk, amelyen teljes tartományt, 10m -végtelen, illetve 2,6 – 10 métert állíthatunk be, ezzel tovább gyorsítva a működést.

Az ezt követő kapcsolóval a stabilizátor üzemmódját módosíthatjuk. Az 1-es állásban a normál mód, a 2-es állás svenkeléshez ajánlott.  Állványon érdemes kikapcsolni ezeket, erre pedig az Off, azaz kikapcsolt állást használhatjuk.

A legalsó kapcsoló a Custom feliratot kapta. Ennek a funkció kapcsolónak utána kellett néznem a gyártó oldalán, ahol kiderült, hogy ezzel  a standard üzemmódon kívül két további üzemmódot használhatunk, melyeket az opcionális USB dokkolóval programozhatunk be. Így tudjuk módosítani pl. az autofókusz sebességét, és annak tartományát is.

Szeretnéd te is tesztelni?

A Fotoplusnak köszönhetően Workshopjainkon mindig van lehetőség objektívek és más fotográfiai eszközök széleskörű  tesztelésére is. Nézd meg a programot!

Képminőség

Színhibák

Ennél a modellnél  alkalmazott két FLD és három SLD lencsetag mellett gyakorlatilag esélytelen a kromatikus aberráció megjelenése, semmi ilyesmit nem tapasztaltam. Nagy kontrasztú témáknál egy nagyon picike zöld szín torzulás volt, de azt a Lightroomban egy kattintással korrigáltam.

Vignettálás

A sarkok sötétedése nyitott blendénél elég jelentős, de F10-re rekeszelve csökkenthető, bár F14-nél sem szűnik meg teljesen. Szintén egyszerűen javítható a Lightroomban.

Élesség

Vannak tapasztalataim a Sigma 150-600mm Contemporary modellével (a Dolomitok Workshopon teszteltem), és más Sigma teleobjektívekkel kapcsolatban, viszont ez a nagyágyú, a Sports változat nyitott blendével élesebb képeket ad, s nem lágyítja el, mint például a 150 – 600mm “C” modellje. Ez valószínűleg a több, és jóval méretesebb lencséknek köszönhető.

 

Értékelés

Fantasztikus képminőséget kínál és teljesen más kompozíciókat hozott számomra, mint amihez hozzá vagyok szokva. Gyors, csendes és pontos az autófókusz. Esős időben is kíváló munkatárs, a nagy napellenzőnek köszönhetően egyetlen csepp sem került a frontlencsére.

Hatalmas objektív. Túrázáshoz, főleg hegyi túrákhoz nagyon meggondolandó a cipelése. Nagyon sokszor bajban voltam, amikor nem használtam, csak sétáltam a következő helyszínig, hogy hova tegyem el?! Nos, eleve úgy indultam el, hogy csak ezt az objektívet és a vázat vittem magammal. Ami ugye olyan szempontból hátrányos, hogy a tájkép fotósok életében azért a nagylátó objektív igen fontos szerepet tölt be, de azért egy 24 -70 mm sem árt, ha velünk van! Ezekre az extrákra semmi esélyem nem volt, hiszen a nagy objektív a géppel, pont kitöltött egy közepes méretű fotós táskát. Legjobban akkor éreztem kényelmesnek, amikor a kocsiban az ülésen pihent és egy – egy jelenetnél megállva körbe fotóztam, s visszatettem az ülésre. Szóval sétálós, túrázós fotózáshoz nem ajánlom, hacsak nem valaki pont bicepszre gyúr 🙂

Az igazat megvallva semmilyen 150-600 kategóriás objektív nem alkalmas hosszú túrák megtételére (a 100-400-asok talán, de a 70-200 F/4 a legbarátibb), szóval emiatt nem is szeretnénk elmarasztalni a gyártót. Az hogy mi így teszteltük, inkább a saját stílusunkhoz erőltetésből adódott, és a képek okán meg is érte a megerőltetést.

Monopadról sportot fotózni, vagy lesre kivinni nagy vagy apróvadra vadászni viszont tökéletes lehet, pláne a mai gépek kiváló ISO tűrése mellett, amire hajnalban azért szükségünk lesz a fényerő korlátja miatt.

Köszönetnyilvánítás

A teszt létrejöttéért köszönet illeti a FOTOPLUST, ha a cikk felkeltette az érdeklődésedet, ne higgy nekem! Menj be hozzájuk, és próbáld ki az objektívet. Ha pedig megemlíted, hogy nálunk olvastál róla, azt külön megköszönöm, mert segít abban, hogy továbbra is hasonló cikkekkel tudjunk ellátni Titeket! A logójukra kattintva a webáruházba jutsz, árak és műszaki adatok böngészéséhez.