Triadikus

 

Elérkeztünk ahhoz a harmóniához, amit valószínűleg a legnehezebb jól megcsinálni. Három színből áll, melyek egyenlően távol vannak egymástól a színkörön.

Azért is nehéz használni, mert ha egyenlő arányban kerülnek képünkre, akkor egyszerűen egy óriási káosz lesz belőlük. Az alapelv az, hogy az egyik szín (főszín) dominál és ezt hangsúlyozzuk a másik kettővel. Egy ilyen kompozíció élénk, még akkor is, ha halvány és telítetlen színeket használunk. Leghatásosabban meseszerű jelenetekben alkalmazhatjuk.

A gyakorlatban a színkeréken egyenlő távolságban lévő három szín kombinációja van kiválasztva.

Elsődleges szerkezet – a három alapszín kombinációja (piros, kék és sárga).

Másodlagos szerkezet – három másodlagos szín (narancs, zöld és lila) kombinációja. Ezeket az elsődleges színek összekeverésével kapjuk (piros és sárga, sárga és kék, kék és piros).

Tercier szerkezet – három harmadlagos egyenlő távolságú szín kombinációja (vörös-narancs, narancs-sárga, sárga-zöld, zöld-kék és kék-lila). Az elsődleges színek és a másodlagos színek összekeverésével hozhatjuk létre.

Ha lemaradtál volna a színelmélet előző részeiről, akkor itt megtálálod őket. Ha szeretnéd megtanulni, hogyan alkalmazd ezt a módszert képeiden a gyakorlatban, akkor itt akár online is tanulhatsz!