Exposure Blend technika használata

Az Exposure Blend, a digitális képalkotás rendszeres eszközévé vált sok fotós számára.

 

Az Exposure Blend lehetővé teszi, hogy olyan jelenetet is elkészítsünk, amelyen a fény dinamikus tartománya túl nagy ahhoz,
hogy egyetlen expozícióval rögzítse a kamera. A kiégett Highlights -ok vagy a koromfekete árnyékok helyett az Exposure Blend lehetővé teszi a színek és részletek megőrzését mind a Highlights, mind pedig a Shadows tartományokba, s egyben megőrzi a kép természetességét is.
A kamerák dinamikus tartománya egyre nagyobb léptekkel javul, egyre kevesebb olyan helyzet van, amikor több expozícióra is szükségünk lenne, de még mindig nagyon sok az olyan pillanat és fényviszony, ahol bizony nagyon jól jön a kettő, vagy több expozíció.

Az Exposure Blend használata tisztább, valósághűbb és kevésbé zajos képeket eredményez.

Alexpós kép az éghez.
Korrekt expó az előtérhez.

A végleges verzió.

 

 

Az Exposure Blend technikához szükséges lépések:

 

1. Végezzük el az alap RAW korrekciókat.
2. Nyissuk meg a két, vagy több expozícióinkat intelligens objektumokként  Photoshop -ban.
3. Másoljuk az intelligens objektumokat rétegként egy képdokumentumba és a rétegeket takarjuk el egy fekete maszkkal, úgy, hogy csak a legalsó réteg látszódjon.
4. Fehér ecsettel a fekete rétegmaszkon tudjuk “előhívni” a kívánt részleteket és alkalmazni a megfelelő helyeken.
5. Mivel intelligens objektumokat hoztunk be a Photoshop -ba, ezért minden objektum finomhangolható a CameraRaw, vagy a Lightroom segítségével.

 

Finomhangolás
Az objektumok ikonjainak a jobb alsó sarkában találunk egy pici jelet – ez jelöli, hogy intelligens objektum – erre duplán kattintva tudjuk elindítani a finomhangolást a nyers beállításokkal, így segítve a legpontosabb egyeztetést.
Tulajdonképpen visszavisz minket a CameraRaw/Lightroom -ba és ha esetleg nem egyeznek az expozíciós értékek, vagy eltérő fehéregyensúlyt tapasztalunk, itt korrigálhatjuk.
6.Ha minden egyezik, kidolgozzuk a képet.

 

Jó tanács a munkához:

 

Húsz percenként pihentessük a szemünk! Lépjünk ki a szabadba, vagy csak pár percre csináljunk valami mást, mivel a szemünk megszokja az éppen szerkesztett képet, s annak színi világát, hajlamosak vagyunk nem észrevenni képeink hibáit!

 

 

 

Remélem, ez a rövid kis leírás segített neked egy lépéssel közelebb kerülni egy szép kompozíció, szép kivitelezéséhez!

További tippekért kövess minket az elérhető közösségi csatornákon, jó lesz neked!