Peak Design Travel Tripod teszt

Éppen Grúziába készültem egy hótalpas túrákkal megtűzdelt Kaukázus látogatásra, mikor eszembe jutott, hogy jó lenne pár terméktesztet is tető alá hozni, összekötve a kellemest a hasznossal. Így felkerestem Csabát, a Peak Design Magyarország termék managerét, aki alaposan el is látott termékekkel, többek között a Carbon Travel Tripoddal. Kíváncsi voltam igazak-e a híresztelések, miszerint a Peak Design igyekezett forradalmasítani az állványpiac egyébként nem túl mozgalmas állóvízét, és azt, hogyan sikerült nekik.

(Az alábbi leírásban vastag betűvel szedtem azokat a fontos részleteket, ami a tesztvideóba nem feltétlenül került bele, ugyanakkor segíthet döntést hozni, ha fontolgatjuk az állvány megvásárlását. Illetve megspékeltem rengeteg werk képpel és készített felvétellel a leírást, így a videó után mindenképpen érdekes lehet tovább görgetni.)

 

 Bevezetés

A Peak Design egyik legújabb terméke az egyszerűen csak Travel Tripodnak nevezett utazó állvány család, amennyiben egy alumínium és egy karbon verziót már családnak lehet titulálni. Nekem a karbon változathoz volt szerencsém, de az értékeléshez elolvastam az alu verzió specifikációit is, így komplex válasz tudok adni az értékelésnél, hogy melyiket érdemes választani.

A Peak Design márka, és amit tudni érdemes róla

Érdekesnek találtam elmerülni kicsit a a Peak Design filozófiájában, mert rendkívül szimpatikus, ahogyan definiálják magukat.  Első termékeiket Kickstarter közösségi finanszírozás révén dobták piacra. Kifejezetten innovatív cég, szeretnek hagyományos fotográfiai termékeket az alapoktól újra gondolni, ahogy a névből is adódik, elsősorban designereknek, iparművészeknek tartják magukat. Büszkék rá, hogy KKV szektorban dolgoznak, tulajdonosi szemléletet várnak el munkatársaiktól, ahogy  fő szempont számukra az élet élvezete, melyet termékeiken keresztül kívánnak kifejezni.  Minden szempontból törekednek a fenntarthatóságra, karbonsemlegességre (na nem az anyaghasználatban, hanem CO2 kibocsájtásban 🙂 ), illetve bevételük 1%-t környezetvédelmi nonprofitoknak ajánkják fel. És ami a fenntarthatóságot illeti, minden termékükre jár az élettartam garancia, csak hogy tényleg minimalizálják a fogyasztásból eredő károkat.

Ez akár marketing maszlag is lehetne, de valahogy mind a kommunikációjukból és a termékeikből is az jön le, hogy komolyan gondolják. Nagy pacsi jár nekik ezért!

Bővebb infót itt találsz róluk angolul:

https://www.peakdesign.com/pages/mission

Kidolgozás

A Peak Design Travel Tripod kapcsán a legtöbb marketing anyag arról szól, hogy a gyártó igyekezett minimalizálni az összecsukott állványban  a légüres tereket, ezért zárt állapotban egy valóban rendkívül kompakt és zömök szerkezetet kapunk, amihez jár egy igényes szövet tok is, ami szépen rásimul. Jó kézbe venni, és ahhoz képest milyen kis zömök fickó összecsukva, annyira meglepett mikor kinyitottam, ugyanis kifejezetten magasra kihúzható, nekem a magam 186 cm magasságommal sem kell nagyon hajolgatnom hozzá. Itt azért megjegyezném, hogy MILC tulajdonosként többségében a hátsó kijelzőt használom, hacsak a fényviszonyok nem kényszerítenek a kereső használatára (leginkább a kompozíció pontosítására, ellenőrzésére használom).

Anyag használatát tekintve a műanyagokat minimalizálták, minden teherviselő elem könnyűfém ötvözetből, míg a lábak karbonból vagy alumíniumból készültek. A lábak 5 szekciósak, azaz 4 csattal nyithatóak, de ha maximális stabilitásra vágyunk, akkor én 4-et nyitnék belőle, és a legalsó és legvékonyabbakat zárva hagynám. A csatok egy kézmozdulattal is egyszerre nyithatóak, így az ‘elkezdem elővenni az állványt’ pillanattól valóban gyorsan juthatunk a ‘már fotózom is’ állapotba, különösen ha Peak Design Capture tartót is használunk.

 Az Travel Tripod kezelhetőségét tekintve, az eddig tesztelt Peak Design termékeikhez hasonlóan tele van hasznos és szerethető részletekkel. 

  • A vízszintező gömb a fej tetején
  • A középoszlop kioldója kihúzható, így kesztyűben is kényelmes
  • A mobiltelefon tartó mágnesesen a középoszlopba rejtve
  • Az imbuszkulcs önmagában meseszép

Ezek mind imádnivalóak, ha te is szereted, ha egy műszaki cikk nem csak hasznos, de szép és praktikus is.

A Travel Tripod lábai

A nyithatóság 30 fokos és 90 fokos állásban történik, itt nekem kissé hiányzott a 60 fokos köztes állapot, de terepen a jól használható lábaknak köszönhetően mégsem éreztem hátrányát, mert elég jó tapad a talp, ha pedig tüskét rakunk fel, ez különösen igazzá válik.

Két fontos részlet még, hogy a lábak könnyen lenn is hagyhatóak a szálláson, vagy szétoszthatóak a túrázók között, így az egyébként csekély súlyú 1270g-os állvány további 500 grammal könnyíthető, ami viszont tényleg álom. A lábak leszerelése is pofonegyszerű, a szerszám se kell hozzá, a legfelső csat felett kézzel, némileg nagyobb erővel tudjuk kioldani, de véletlenül biztos nem fog sikerülni. Ügyes!

A szereléshez mellékelt imbusz szerszámmal az állvány mindene szerelhető, ami biztosan megdobogtatja a műszaki cikkekre igényes férfi szíveket. Meglepő módon nem sikerült elhagynom (egyértelműen pattan be a helyére), pedig híresen megbízható vagyok, ha apró dolgokat kell elhagynom terepen, de biztos ami biztos, én kötnék rá egy hosszabb élénk színű vékony zsineget, amivel hóban vagy magas fűben elejtve is könnyen megtalálható. Édesanyám szerint semmit nem találok meg, amin nincs szoknya, de mivel azt azért már túlzásnak érezném, így szerintem egy vékony paracord is bőven megteszi.

 Ami a legfontosabb: stabilitás

Egy utazó állvány legfontosabb tulajdonsága a súlya mellett azonban biztosan a stabilitása. Az is nyilvánvaló, hogy minél könnyebb egy állvány, annál kevésbé lesz stabil, de ezen könnyen segíthetünk, ha használjuk a középoszlop alján lévő horgot. Nagy szélben azért már ez sem váltja meg a világot, mert az oda akasztott táskánál fogva cibálja majd a szél, de az állvány bőven hozta a súlyához képest elvárt stabilitást (plusz súly nélkül is). Mivel nem vagyok híve a studió körülmények között tesztelgessünk stílusnak, így inkább terepen igyekszem szélsőséges körülmények között tesztelni. Ily módon készítettem time-lapset teleobjektívvel, egy sorozatot part menti műtárgyakról Nd szűrővel 15-30sec záridővel, és az élesség mindenhol rendben volt. Egy kivétel adódott a hegygerincen egy telés fotóval, de akkor már olyan szél volt, ami miatt nem is csoda, hogy bemozdult, engem is majdnem odébb rakott. Szeretek elmenni a falig 🙂 Ezeket a képeket, videókat alább tudjátok megtekinteni.

Amilyen kis filigrán a középoszlop, annyira mereven tart, ez kifejezetten meglepő volt. Az utolsó lábszekció már kellőképpen vékony, így azt mondhatom, hogy annak használatát mellőzve biztosan nyerünk egy kis plusz merevséget, és tapasztalatom szerint a derékmagasság amúgy is megfelelőbb perspektíva álló tájképekhez (kissé előre döntve, érdekes előteret prezentálva, ami bevezeti a néző szemét a háttérre), mint az agyonhasznált szemmagasság. De számos alkalommal nyitottam teljesen, így ez inkább a perspektíva miatt érdekes, ha kevesebbet is elég nyitni, nyilván a legalsót hagyom ki.

Apró trükk: tapasztalatom szerint minden állvány stabilitásának jót tesz, ha nem csak lerakjuk, de egy picit szét is feszítjük a lábakat mielőtt a földre raknánk, így keletkezik egy plusz feszültség, ami jót tesz a stabilitásnak.

 

A kép forrása: https://www.peakdesign.com/pages/travel-tripod

Fotó: Mavrak Olivér

Oké, de mi a helyzet az Travel Tripod fejével?

A Peak Design az  állvány fejével is megpróbálta feltalálni a kereket, de ez ügyben én azt érzem, hogy kicsit mellélőttek, vagyis talán pontosabb úgy fogalmazni, hogy a legyen minél kompaktabb összecsukva cél érdekében áldozatokat hoztak a fej használhatóságának tekintetében, ami nem feltétlenül volt nyerő döntés. Ez a fej ugyanis ha meg van lazítva, minden tengely mentén forog, és nem tehetjük meg, hogy csak az X-Y sík mentén forgatjuk el, így a panorámák készítése okozhat némi fejtörést, még ha nem is lehetetlen megoldani. Az alábbi képen ezt láthatjátok.

Ráadásul az adaptert befogadó fej 3 lábbal kapaszkodik az azt tartó gömbfejre (ami jó ötlet), viszont érthetetlen módon a lencse tengelye alatt pont van egy láb, ami beleakad a középoszlopba, míg két kapaszkodó láb között simán tovább lehetne dönteni. Így még egy kis apró odafigyeléssel sokkal szabadabban mozgathatnánk a gépet. A videón ez elég jól látszódik mit értek ez alatt, így írásban talán kissé nehezebben érthető.

 

 

Jó dolog a design persze, de én a fotós termékektől elsősorban maximális használhatóságot várok el, és ez nem mehet az innováció rovására. A fej révén viszont kell némi kompromisszumot kötnünk, elsősorban a függőleges panorámák készítése esetén, de ezt leszámítva teljes értékű és könnyű állványt kapunk. 

Kiegészítő információ: 

1, A Peak Design maga is kínál adaptert, amivel tetszőleges, akár videós állványfejet is csatlakoztathatunk. Nekem azonban a terméket önmagában kell értékelnem, nem azt, hogy mivé válhat. Ez a következő pontra is igaz:

2, Amennyiben használunk L-platet kameránkhoz (ez egy L alakú  alu kiegészítő, ami jobb fogást biztosít, és a fej elforgatása nélkül is fel tudjuk tenni függőlegesen a kamerát ARCA Swiss kompatibilis fejre, mint amilyen a Travel Tripod is többek között), abban az esetben a fej függőleges döntés korlátoltsága  elenyészővé válik. Ezért az L-plate használók valószínűleg egyáltalán nem érzik majd kompromisszumosnak a fej használatát panoráma képek készítése esetén sem.

   Itt jegyezném meg, hogy a grúz túrámról az egyik kedvenc képem ez a 2 soros és 3 oszlopos tejút panoráma volt, és éjszaka is sikerült pontosan összeilleszthető módon elkészíteni —> szóval ha van viszonyítási pontunk és nem akarjuk túlságosan megbillenteni a fejet felfelé, vagy lefelé, akkor simán abszolválható a feladat. 

Értékelés

Nem szeretném, ha bárki azt hinné, hogy na akkor, ez is csak egy túlárazott játékszer! A racionális érveken túl a grúz kirándulásom alatt engem az állvány mindenben kiszolgált, kifejezetten szerettem vele dolgozni, és bár ezt a fejet biztosan nem ingatlanfotózásra ajánlják elsősorban, én a hotelszobát is teljes kényelemben fotóztam be vele. Kicsit olyan ez mint egy jó házasság, ha az ember eldönti, hogy az adott kompromisszumokat bevállalja, együtt él vele, akkor sok örömet fog okozni.

 

Mindazonáltal rendkívül fontosnak gondolom a Peak Design filozófiáját, miszerint időről időre igyekeznek felrúgni a status quot, és egyedi megoldásokat nyújtani a piac számára, mert hosszú távon az ilyen cégek a teljes iparágra vannak jó hatással. Ismerve őket, a következő generáció még jobb lesz, de addig is egy érdekes színfoltot és alternatívát képvisel a termékük az állványok piacán, és ez már önmagában is nagy szó.

 

Árazás

Egy képzeletbeli világban, ahol az első közgazdaságtan óra nem a javak szűkösségének elvét említenék először, azt mondanám, hogy ez egy szuper designnal kitalált termék, amely kevés kompromisszummal jár, így amikor ráérsz menj be kedvenc kereskedő partnereink egyikéhez, és hozz el egy darabot magadnak, meg még párat a fotós haveroknak. Mivel nem ilyen világban élünk, ezért az ár nem hagyható figyelmen kívül. Az alu verzió 146.900 Ft, míg a karbon változat 251.900 Ft-ba kerül. Ez nyilván egy közepes távolságból is már szabad szemmel is jól látható összeg, de ahhoz hogy értelmezni tudjuk, érdemes picit megvizsgálni mit ad a konkurencia ugyanennyiért.

 Nos az Peak Design Travel Tripod alumínium változat (1560g) árából vehetünk karbon utazó állványt a Manfrottonál, ami súlyra megegyezik majd az olasz gyártó karbon változatával, ami szuper (ha a súly tényszerűsége a lényeg és nem az egónk etetése, hogy karbonunk van)! Ellenben a csinos és kompakt design helyett ott kifordítható középoszlopot és kompromisszum mentes fejet kapunk. Ez egy komoly dilemma, és én biztos nem törnék pálcát senki felett egyik vagy másik döntés esetén sem. 

Ugyanakkor a Peak Design Travel Tripod karbon változat (1270g) + 100e Ft-os felárát 290 g súly előnyért (mintegy 20%, vagy ha úgy vesszük majdnem egy plusz fix lencse súlya), és az esetenként kompromisszumos fej ismeretében én már nehezebben tartom védhetőnek, annak ellenére, hogy szívesen túrázom akár 10-20km is teljes menetfelszerelésben, ahol minden plusz grammot fájdalommal jutalmaz a váll estefelé. Egy közel negyedmilliós állvány esetében már nem is lennék hajlandó arra, hogy kompromisszumot kössek, innovatív design ide vagy oda. Persze lehet venni Gitzot is még 100+e Ft-tal drágábban, szóval ez még korántsem a plafon!

Azt is fontos látni, hogy szinte bármely terméknél (nem csak a fotótermékekre értem) a karbon változatokat jelentősen túlárazzák, holott gyártási költségét tekintve azért nem annyira drága technológia, de a gyártók ezen prémium szegmensben tudnak magas profitot realizálni. Mindig van olyan ügyfél, akinek a jövedelme lehetővé teszi, ők némi extra előnyért hajlandóak jelentős többletköltséget vállalni, és ez rendben is van így.

Végül egy személyes megjegyzés: a Peak Design termékeinek árazása mindig is prémium szegmensbe tartozott. Egy olyan apró fotós piacon, mint a magyar, ami különösen kitett az EUR és USD ingadozásoknak, illetve 27%-os világrekord ÁFA mellett jogosan tűnhet irreálisnak. Egyébként korrektnek gondolom, de ez sajnos a teljes hazai szektorra erősen rányomja a bélyegét. Nem szoktam gyakran leírni, de sajnos szinte minden tesztnél lenne rá okom, legyen szó állványról, objektívről, bármiről. Ez van.

Köszönetnyilvánítás

A teszt létrejöttéért köszönet illeti a Tripont Kft., akik elláttak engem a teszteszközökkel. Ha a cikk felkeltette az érdeklődésedet, menj be hozzájuk, és próbáld ki az állványt. Ha pedig megemlíted, hogy nálunk olvastál róla, azt külön megköszönöm, mert segít abban, hogy továbbra is hasonló cikkeket tudjunk írni Nektek! A logójukra kattintva a webáruházukba jutsz, árak és műszaki adatok böngészéséhez. Mindazonáltal a véleményemet semmilyen formában nem befolyásolták, nincs közöttünk szponzorációs kapcsolat, és jutalék megállapodás sem.

Az aluminium változat adatlapja.

A carbon változat adatlapja.